viernes, 8 de junio de 2018

El despoblament té cura.


El despoblament té cura. Sí. 

Ahir, Artur Aparici, sociòleg, Universitat Jaume I de Castelló, va pintar un mapa esperançador sobre el futur del nostre interior rural. 



Com?
Primer va repassar les causes:
- El despoblament que han patit les comarques interiors de Castelló ho ha sigut espontani ni natural, sinó fruit d'una manera de fer (o desfer), d'actuar sobre el territori, concentrant irracionalment infraestructures (AP7 i N340) i serveis en el litoral (hospitals, centres comercials, administració, etc), sobretot en dos comarques que acumulen el 80% de l'activitat econòmica).
  -El desequilibri actual és evident: un interior subdesenvolupat, marginat

Quin futur espera?
Les coses sempre poden ser diferents si, com per exemple fa Noruega, s'aplica el principi d'igualtat democràtica de tot ciutadà (tot ciutadà té dret a gaudir dels mateixos serveis, visca on visca) i les administracions segueixen criteris de reequilibri territorial i fan accions compensatòries del desequilibri, per exemple en forma de plans de xoc, infraestructures, etc.


Què està en les nostres mans?
Valorar el territori rural com un món d'oportunitats, recolzar projectes culturals transformadors que es plasmen en projectes de poble i d'estil de vida immersos en el segle XXI, innovadors i de benestar.


No són paraules buides, actualment hi ha projectes tecnològics capdavanters i artesans amb èxit que tenen seu en les comarques d'interior.

El tema és tan apassionant i ens queda tant per aprendre que la tertúlia va derivar en xarrada, extensa, interessant.

Gràcies Artur per la teua pedagogia. Gràcies a tots per vindre i participar. I disculpes perquè vam acabar tard i amb moltes preguntes al cap.



Amb aquesta activitat tanquem la temporada de tertúlies, que reprendrem al setembre, amb temes interessants i intercanvi d'idees. Gràcies

No hay comentarios:

Publicar un comentario